medonja | 30 Januar, 2011 18:43
Dansa sam nasla jedan recept zovese vanil kiflice. Secam se kada ih je moja baka pravila, bilo je jako davno, i trazila sam taj recept ali ga nisam mogla naci. Proslo je dosta vremena.
I ja sam se tek sada setila za vanil kiflice i rekla sam samoj sebi, sto nebi danas da napravim te vanil kiflice. Recept glasi ovako.
400 g brasna
250 g margarina
1 jaje
prasak za pecivo
100 g oraha (lesnika ili badema)
100 g secera u prahu
2 kasice vanil secera
kasicica muskat oraha
Omeksati margarin, samlevene orahe ( bademe ili lesnike) i 70 g prah secera penasto umutiti. Dodati brasno pomesano sa praskomza pecivom i jaje. Umesiti tvrdje testo, ostaviti izvesno vreme da stoji, a zatim ga razvuci u krug i seci na trouglove. Uviti kiflice, poredjati ih u podmazani pleh i ispeci u umereno zagrejanoj pecnici. Tople kiflice uvaljati u preostali prah secer pomesan sa vanilin secer i struganim muskat orahom. Ostaviti da se ohlade pre sluzenja.
Znam da nece da budu iste kao sto je baka pravila. Od jednom zvonio telefon ja sam se javila a to je bijo onaj muskarac koga sam upoznala kod ane. Pitao me je sta radim ja sam u rekla da pravim vanil kiflice i pitala sam ga dali bi dosao kod mene da probas te kiflice, on je pristao. Dosao je i doneo mi jedan mali buket cveca, a ja sam ga posluzila tim kiflicama rekao je:Ovo je savrseno i lepo nikad nisam jeo nesto ovako dobro.
medonja | 29 Januar, 2011 17:28
Pozvala me je ana da dodjem na rucak, kada sam ja dosla nesto mi bilo cudno ali nisam znala sta.Kada sam usla kod ane bilu su neki ljudi koji su upravo krenuli kuci, pitala sam:- Dali sam ja to zakasnila kada svi idu kuci. Ana je rekla:- nisi zakasnila nego si dosla na vreme, ovi ljudi su dosli jako rano. Krenuli smo za sto i poceli da jedemo rucak je bijo lep i ukusan, od jednom je zazvonijo na vrata neko dosao je neki muskarac i seo pored mene, ja nisam znala sta se desava kod ane, ali morala sam da je pitam. Ana sta se to dogadja ovde ona se nasmejala i rekla:- Onaj muskarac koi sedi do tebe slobodan covek to znaci da nema devojku ti nemas decka i ja sam razmisljala davas upoznam. Odma sam svatila sta je htela da kaze. Poceli smo da pricamo o nekim stvarima, kada je ana iznela nesto slatko na sto kada sam ja probala te kiflice tako su ukusnr i da se tope ustima, odma sam je pitala za recept rekla da cemi dati ovih dana.
Jedva cekam da dobijem taj recept tih kiflica da ih mogu odmah poceti da ih pravim.Ana me je stalno zapitkivala kada cu da dam moj broj telefona tom muskarcu nisam znala dali damu dam ili ne. Krenula sam kuci ali pre nego sto sam krenula on me je pitao da me odveze do kuce ja sam pristama. Kada smo stigli do moje zgrade odmah me je pitao za telefon on je prvi dao svoj broj telefona, i ja sam u dala moj broj telefona on je rekao da ce me zvati. Ja sam rekla hvala ti da voznji bilo mi je lepo sto smo se upoznali, oda je on otisao.
medonja | 27 Januar, 2011 19:05
Moj brat nikola je od mene trazijo da u za veceru napravim mini fokaco, rekla sam da cu da mu napravim mini fokace. Recept glasi ovako.
Potrebno za testo:
350 g ostrog brasna
1/2 kasicice soli
2 kasike maslinovog ulja
20 g svezeg kvasca
250 ml mlake vode
50 g zelenih ili crnih maslina.
Potrebno za nadev:
2 glavice crnog luka
2 kasike maslinovog ulja
kasicica soli
50 g maslina
kasika iseckanig bosiljka.
1. Kvasac usitnite i pomesajte sa kasicicom brasba. Sipajte u solju, dodajte 1 dl mlake vode, malo secera i dobro promesajte. Poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta na toplom mestu da kvasac nadodje.
2. Uvecu posudu sipajte brasno, so i maslinovo ulje. Dodajte kvasac i vodu pa umesite testo. Ostavite da odstiji sat vremena na toplom mestu.
3. U testo dodajte polovinu maslinki, sitno iseckanih, i premesite. Podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo razvucite u krug i poredjajte u pleh. Svaki hlepcic malo izbusite prstom.
4. Pomesajte na rezance iseckan luk i preostale masline. Na svaki fokac pobazajte nadev, prelijte sa malo maslinovog ulja i posolite. Ostavite prekrivene u plehu da odstoje oko 30 minuta. Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni dok ne porumene. Pre sluzenja ostavite da se malo ohlade.
Prijatno zalim svima
medonja | 25 Januar, 2011 19:11
Ovih dana nisam mogla nigde da idem jer se moja mama razbolel, pa sam ja morala da im kuvam svako je imao svoju zelju sta bi da jede, a ja sam samo pisala i pisala i pitala se dokle vise ovako. Od jednom sam rekla svima ima da jedete ono sto ja budem napravila jer ste razumeli. Svi su rekli vazi samo da bude ukusno. Setila sam se jednog recepta, a on glasi ovako.
Torta sa crnim lukom
Sastojci za 12 parcica:
200 g brasna
4 jajeta
100 g putera ili margarina
so, biber
500 g crnog luka
100 g slanine
kasika ulja
150 g kackavalja
200 g pavlake
redani muskatni orascic
majoran za dekoraciju
Zamesite brasno, jaje, puter, dve kasike vode i prstohvat soli, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Isecite crni luk na kolutove, a slaninu na tanke listice. Zaaagrejte ulje na tiganju, paisprzite slaninu, dodajte crni luk i dinstajte oko pet minuta sve dok luk ne postane staklast. Potom dodajte so i biber. Razvite testo na povrsinu posutoj brasnom do precnika oko 30 cetimetara, stavite u pleh podmazan uljem, a ivice malo podignite. Pa testu rasporedite crni luk i slaninu, pa narendajte sir, umutite tri jajeta i pavlaku, dodajte so, biber i muskatni orascic. Umesajte polovinu kolicine sira i sipajte preko crnog luka. Ostatak sira sipajte odozgo. Pecite u rerni zagrejanij na 200 stepeni.
Kada sam iznela to jelo na sto oni su poceli da jedu ja nisam mogla ni da jedem jer sam cekala sta ce sada dami kazu. Moj otac je rekao ovo je ukusno i dobro nikad u mom zivotu nisam jeo ovako nesto lepo i ukusno. Rekla sam hvala.