Nakit Grlica

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 13 Jun, 2012 15:24

                                                  LIMUN PITA

SASTOJCI:

ZAKORU:

220 g brasna

prstohvat soli

100 g putera

70 g prah secera

1 jaje.

 

ZA FIL:

1 srednji limun

250 g secera

2 jaja

25 g gustina

pola zasa kisele pavlake.

 

POSTUPAK:

1. U posudu za mesanje staviti brasno i so. Dodati hladan puter isecen na kockice,pa ga utrljaviti u brasno, dok se ne dobije mrvicasta smesa. Dodati jaje i prah secer, pa zamestiti glatko testo, formirati disk, uviti ga u plasticnu kesu, i ostaviti u frizideru bar pola sata.2.  Limun dobro oprati spolja.  Odstraniti vrhove, pa se sve korom isecen ha kolutove a za tim svaki kolut  na cetvrtine, izvaditi  kostice i sa 100 g secera staviti u blender ili mini seckalicu i sve dobro ispasirati.  Prebaciti u ciniju, dodati ostatak secera u gustina, pa jaja i pavlaku i dobro zicom izmesati.3.  Pripremiti okrugli pleh precnika 25 cm.  Iseci komad papira za pecenje malo veci od toga.  Preko papira razvaljati testo na krug precnika 30 cm.  Podici papir i prebaciti testo u pleh, tako da papir ostane na gornje strane. Ivice testa priljubiti uz ivice pleha, odlepiti papir, pa odseci viskove ako ih ima.  Testo izbockati viljuskom  pa peci oko 10-12 minuta na 175 stepeni.  Preko  polutecenog testa staviti pripremljen fil i vratiti u rernu, i peci jos 25-30 minuta.

4.  Pecen kolac ostaviti da se potpuno ohladi.  Servirati uz  domaci karamel  preliv, dekorusati liticima mente.

 

                                               PRIJATNO ZELIM SVILA.

Moji Omiljeni Recepti Brzo i UKUSNO

medonja | 11 Jun, 2012 16:51

                                             Americka pita

Potrebno je:

Kora

3 case od jogurta brasna

200 g margarina

navrh noza soli

8 kasika hladne vode


Fil

kg jabuka

1,5 casa secera

pola casa brasna

kasicica cimeta

pola muskantnog orascica

50 g margarina

pola casa seckanih oraha.


Proprema:

umesiti testo, pa dve trecine testa razvucite u okrugao pleh, velicine 27 centimetara, da pokrije dno i strane. Sipajte fil,pa ostatak od trecine testa razvucite i stavite preko fila. Prstima sastavite donje i gornje testo. Izbockajte testo i pecite 45 minuta na temperaturi od 220 stepeni.



                                                               Brza banana torta

Potrebno je:

2 kg banana

1,5 mleka 

200 g C pudinga od vanile

300 g C secera u prahu

kesica C vanil secera

300 g mlevenog keksa

margarin

sok od jednog limuna

manja kutija keksa

2 kasice C slaga sa ukusom slatke pavlake.


Priprema:


U iltar i po mleka skuvajte 200 grama C pudinga od vanile. Kada se ohladi, u puding dodajte margarin, koji ste prethodno umutili sa 300 grama C secera u prahu i 300 grama mlevenog keksa (moze i oraha). Isecite dva kolograma banana na kolutove, pa ih poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnele. Naizmenicno redja- keks, pa fil, pa banane i tako dok ne potrosite svu masu. Tortu ohladite, a u medjuremenu umutite C slag sa ukusom slatke pavlake i ukrasite prema sopstvenom ukusu.



                                                          PRIJATNO ZELIM SVIMA.

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 09 Jun, 2012 15:32

                                                              Cokoladna torta


Potrebno je:

Kora:

10 jaja

10 kasika secera

200 g mlevenih oraha

2  kasike prezli

2 kasike kakaoa

2 kasike nesquika

pola praska za pecivo


Fil:

4 jajeta

150 g secera

150 g cokolade za kuvanje

100 g slaga

100 ml vode


Priprema:

Pomesati orahe, prezlu, kakao, nesquik i prasak za pecivo. Umutite belanca sa polovinom secera, a zumanca sa drugom polovinom secera. Suve sastojke lagano umesati u umucena zumanca, dodati i umucena belanca. Lagano sjediniti varjacom. Okrugli kalup precnika 28 cm obloziti papirom za pecenje, sipati masu i peci 40 minuta na 220 stepeni. Umutiti jaja sa seceromi kuvati na peri. Pred kraj kuvanja dodati cokoladu. Umutiti margarin i sjediniti sa ohladjenim filom. Odvojiti trecinu za dekoraciju. Ohladjenu koru preseci vodoravno, oko 1 cm. Sa gornje strane- to ce biti ,,poklopac" torte. Izdubiti koru tako da se svih strana ostane 1 cm. Izdubljene ostatke zdrobiti i staviti u fil. Dobijenim filom filovati tortu pa staviti ,,poklopac". Tortu spolja namazati odvojenim filom.


                                                     PRIJATNO ZELIM SVIMA.

Moji Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 04 Jun, 2012 18:57

                                        Spanska pita

Potrebno je:

4 jaja

solja suncokretovog ulja

50 g kiselih krastavaca

biber po zelji

200 g stisnjene sumnke

prasak za pecivo

2 solje brasna

200 g svezih sampinjona.


Priprema:

Ocistite sampinjome i izredati na listice. Isecite stisnjenu sumku i kisela krastavcice na kockice. Naredajte sir na krupno rede (za jabuke). Sipajte brasno u vecu posudu, dodajte prasak za pecivo i dobro promesajte. Nema potrebe da dodajete bilo kakvu tecnost, jaja i ulje su sasvim dovoljni da biste da biste dobili kompaktnu masu. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sumku u crevu i sapinjone. Dodajte kisele krastavcice i redani sir te sve dobro promesati. Podmazati pleh, pa ravnomerno rasporedite masu. U prethodno zagrejanoj rerni pecite pitu oko 30 minuta.


                                                        PRIJATNO SELIM SVIMA.

Moji Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 03 Jun, 2012 18:36

                                        Kokos Alva


Potrebni je:

1/2 solje nemasnog putera

3/4 solje secera

1/2 solja brasna

solja griza

solja kokosa

3/4 solje mleka

kasicica praska za prcivo

kasicica ekstrakta vanile

bademi (za dekoraciju).


Za sirup:

1/2 solje secera

2/3 solje vode

kasika limunovog soka.


Priprema:

Prvo napraviti sirup. U serpu sipati secer, vodu i limunov sok. Mesati i dovesti do kljucanja. Potrebno je otprilike od sest do osam minuta ili dok sirup ne postane gust. Ostaviti da se ohladi. Zagrejati rernu na 175 stepeni. U serpi rastopiti puter dodati secer, brasno, griz, kokos, mleko, prasak za pecivo i ekstrat vanile i dobro promesati. Razliti u pleh i peci dok ne dobije zlatnozutu boju. Gotov kolac iseci dijagonalno, preliti rashladjenim sirupom i svako parce u centaru ukrasiti bademom.


                                                                             BON APPETIT.

Recepti za Dijabeticare

medonja | 06 April, 2012 18:05

                                             Saran u vinu

Potrebno je:

500 gr ribe

150 gr belog vina oko

100 gr rena.


Priprema:

Iseci ribu na porcije, posoliti, pobiberiti,uvaljati u brasno i proprziti.

Zatim zaliti suvim belim vinom i zapeci. Gotovu ribu posuti persunom i narendanim renom.


                                                                  PRIJATNO.

Recepti za Dijabeticare

medonja | 05 April, 2012 14:30

                                                        Pile sa belim lukom

Potrebno je:

kuvano pile

1 glavica belog luka

4 manja paradajza

biljno ulje

so, biber.


PRIPREMA:

Pile posoliti i pobiberiti, proprziti na masnoci, dodati sitno seceni paradajz, izgnjeciti beli luk i prodinstati na tihoj vatri 4-5 minuta.


                                                     BON APPETIT.

Recepti za dijabeticare

medonja | 04 April, 2012 14:41

Dijabetes je neizleciva bolest i da bi se sanjim zivelo treba znati sta se sme a sta ne sme. Najvazniji je rezim ishrane i sastav hrane. Kod ove bolesti treba se hraniti tako da pristizanje  secera u krvi bude sto je moguce lakse a da ne bude naglo. Cvaka namernica iz razlicitih  grupa hrane ima drugaciji uticaj na nivo secera u krvi. Zdrav nacin ishrane podrazumeva upotreba  ugljenih hidrata, masti, belancevina, vitaminai minerala.

Dijabeticari mora da znaju da koriste sve ove namernice, ali u kolicinama koje nece remetiti pravilo red organizma.


                                                             PILECI FILE U RERNI

Potrebno je:

1 kg pileceg mesa (file, belo)

1  tikvica

nana, aleva paprika

biljno ulje

so, persun.


Priprema:

Meso sitno iseci. Tikvicu oljustiti, iseci na kockice, posle 1 sat ocediti.  Namirnice poredjati na pleh, dodati zacine, masnocu, so, 2/3 case vode i izmesati. Peci u zagrejanoj rerni 35 minuta. U pocetku promesati 2-3 puta. Sluziti sa mileramom.


                                                         BON APPETIT.

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Lako

medonja | 14 Februar, 2012 15:48

Moja mama me je danas zvala da dodjem kod nje i da probam jedan kolac, kada sam ga ja probala tako je bijo socam i ukusan da sam morala da uzmem jos jedno parce koliko je dobar. Ovo morate da probate.

                                                           Nezna fina rolada sa kremom

 Potrebno je:

 Za testo

6 komada jaja

150 g secera u prahu

40 g kakao u prahu

2 vanilin secer dolcela

Za krema

1 slag krem vanilin dolcela

125 ml hladnog mleka.

Priprema:

Odvojite zumanca od belanaca.  Belanca ulupajte u cvrst sneg, dodajte pola kolicine secera u prahu i mesajte dok ne dobijete gustu smesu. Zumance mesajte sa preostalim secerom, dodajte vanilin secer i kakao. Smesu zumanca lagano umesajte u tuceni sneg od belanaca. Izlijte u lim za pecenje (30 x 41 cm) oblozen papirom za pecenje koji jos namazite maslacem. Smesu poravnajte, stavite u rernu zagrejanu na 170 tsepeni i peci 15- ak minuta (ne sme biti prepecena). Pecenu roladu odmah zarolajte pomocu papira za pecenje i ostavite neka se ohladi. Kremu pripremite tako da u hladno mleko uspete sadrzaj kesice slag kreme vanilin i  mesajte mikserom 3-4 minuta( dok ne dobijete kremu). Ohladjeni biskvit za roladu odmotajte, premazite pripremljenom kremom iponovo zarolajte. Roladu ohladite, pospite secerom u prahu i posluzite.

                                                        BON APPETIT. 

SRECNA VAM NOVA 2012 GODINA

medonja | 31 Decembar, 2011 18:54

SRECNA VAM NOVA GODINA.

Zemin svima puno srece i zdravlja i puno para, da miru proslavite ovu novu 2012 godinu. 

                                              OD SRCA VAM ZELIM.

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 02 Decembar, 2011 14:38

Danas mi se nista nije pravilo jer nisam imala volju zatim. Ali sam rekla sebi mrdni malo i napravi nesto, ustala sami otisla do kujne pocela sam sa pravljenjem, otvorila sam frizider da vidim sta ima unutra. Recept glasi ovako:

                                        Zapecene palacinke

POTREBNO ZA 1 osobu:

70 g brasna

jaja

125 ml mleka 

grancica svezeg zacinskog bilja

200 g pasiranog paradajza

50 ml instant supe

so, biber

srce od zelene salate

po 1/2 crvene i zute paprike

mladi luk

kasicica ulja

4 parceta tost sira.

Priprema: 

1. Umutiti testo os brasna, jajeta i mleka i ostaviti da stoji 60 minuta.

2. U medjuvremenu oprati i iscepkati listice zacinskog bilja po izboru. Listice prokuvati u supi pomesanoj sa paradajzom i zacinoti solju i biberom. Dobijeni sos naliti u manji plitki pleh. Srce od salate, paprike i mladi luk iseckati.

3. Zagrejati rernu na 180 stepeni na ulju ispeci od testa dve tanke palacinke.

4. Staviti palacinke na radnu povrsinu jednu pored druge. Na svaku staviti po 2 parceta sira i malo povtca. Uviti palacinke i iseci ih na debele kolutove. Poredjati kolutove po plehu sa sosom i peci u rerni oko 40 minuta.

 

                                                     Prijatno Zelim Svima.Smile 

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 26 Novembar, 2011 17:11

                                            Kandirani konfeti

 Potrebno je:

 100g kadiranog ananasa

200g kadiranog manga

2 kasike belog ruma

 400g marcipana

 200g crne cokolade

 120g maslaca

ZA preliv:

 200g bele cokolade

120g maslaca

 2 kasike slatke pavlake

kap crvene prehrambane boje.

 

Priprema:

Kandirano voce sameljite kratko u blender. Dodajte rum i omeksali marcipan, pa onda nekoliko puta kratko ukljucite bleder da se sve sjedini. Izvadite masu i u njoj dodajte cokoladu koju ste prehodno na pari istopili s maslacem. Masu rastanjite na pouljenoj povrsini na dabljinu prsta i modlicom vadite srca ili bilo koji zeljeni oblik. Belu cokoladu  istopite sa maslacem na pari. Sklonite s vatre, da dodajte slatku pavlaku i prehrambenu boju. Jos jednom promesajte, umacite konfete i stavljajte ih na pek-papir. Ostavite da se stegnu i cuvajte na hladnom.

 

                                              PRIJATNO ZELIM SVIMA.

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 25 Novembar, 2011 19:10

                                          LESNIK KORPICE
Potrebmo je:
Za testo:
100 g ostrog brasna
30 g secera u prahu
20 g gustina
70 g margarina
20 g mlevenih badema
2 zumanca
Za krem:
5 zumanaca
100 g secera
20 g instant kafa
50 g cokolade
120 g maslaca
Za preliv:
150 g crne cokolade
peceni lesnik.

Priprema:

Od brasna, gustina, margarina, secer, badema i zumanca umesite prhko testo, pa ga ostavite na hladnom mestu oko sat vremena. Ohladjenim testom napunite kalupe za korpice ipecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Zumanca i secer kuvajte na pari uz neprekidno mesanje, dok se fil ne zgusne. Od gotovog zutog fila odvojte dve kasike ukrasavanja.
Dodajte instant kafu i rendanu cokoladu, a kada se masa ohladi, umesajte penasto  umucrn maslac. Ovim kremom napunite ohladjene korpice, svaku prelite cokoladom i ukrasite po zelji.

 
                                           PRIJATNO ZALIM SVIMA.

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 01 Novembar, 2011 16:07

                                           Tortelini u belom sosu

 Potrebno je za 4 osobe:

 400 g torteline

so

glavica luka

cen belog luka

100 g praske sunke

40 g maslaca

30 g brasna 

250 ml supe instant

250 ml slatke pavlake 

biber 

malo muskatnog orascica

zumance.

Priprema:

1. Torteline skuvati prema upustvu s pakovanja. Iseckati crni i beli luk sumku usitniti kao za rusku salatu.

2. Rastopiti maslac i pproprziti crni i beli luk. Posuti brasnom i proprziti naliti supu i slatku pavlaku i mesati brzo. Krckati oko 5 minuta. Posoliti, pobiberiti i zaciniti muskatnim orascicem umesati kockice sumke, skinuti s ringle. Brzo promesati i ne kuvati vise.

3. Torteline procediti i ohladiti pod cesmom. Kada se tortelini dobro  ocede izmesati ih sa pripremljenim sosom i servirati.

 

                                                       PRIJATNO ZELIM SVIMA. 

Moji Omiljeni Recepti Brzo i Ukusno

medonja | 31 Oktobar, 2011 15:35

                                        Testenina na Francuski nacin

Potrebno je za 4 osobe:

500 g testenine u obliku spirale

2 snicle curecg ili pileceg belog mesa

150 g sitnih glavica crnog luka

400 g pecuraka

175 ml suvog crvenog vina

svez ruzmarin za ukrasavanje 

so.


Priprema:

1. Prema upustvu testeninu skuvati u posoljenoj vodi, procediti, u djevdjiru preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

2. Filet od belog mesa isprani pod mlazom voge, istapkati kuhinjskim papirom, pa iseci uzduz i popreko da se dobiju kolutovi. Zagrejari ulje i s obe strane ih isprziti da lepo porumene. Zaciniti biberom

3. Luk ocistiti, pecurke oprati, pa ijedno i drugo raseci na cetvrtine, staviti u posebnu serpu i dinstati 2-3 minuta.  Naliti vinom, posoliti i pobiberiti, kuvati jos pet minuta. 

4. Testeninu sipati u tanjir sa koluticima mesa i sosom. Ukrasiti ruzmarinom.

 


                                              PRIJATNO ZELIM SVIMA. 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb