medonja | 13 Jun, 2012 15:24
LIMUN PITA
ZAKORU:
220 g brasna
prstohvat soli
100 g putera
70 g prah secera
1 jaje.
ZA FIL:
1 srednji limun
250 g secera
2 jaja
25 g gustina
pola zasa kisele pavlake.
POSTUPAK:
1. U posudu za mesanje staviti brasno i so. Dodati hladan puter isecen na kockice,pa ga utrljaviti u brasno, dok se ne dobije mrvicasta smesa. Dodati jaje i prah secer, pa zamestiti glatko testo, formirati disk, uviti ga u plasticnu kesu, i ostaviti u frizideru bar pola sata.2. Limun dobro oprati spolja. Odstraniti vrhove, pa se sve korom isecen ha kolutove a za tim svaki kolut na cetvrtine, izvaditi kostice i sa 100 g secera staviti u blender ili mini seckalicu i sve dobro ispasirati. Prebaciti u ciniju, dodati ostatak secera u gustina, pa jaja i pavlaku i dobro zicom izmesati.
3. Pripremiti okrugli pleh precnika 25 cm. Iseci komad papira za pecenje malo veci od toga. Preko papira razvaljati testo na krug precnika 30 cm. Podici papir i prebaciti testo u pleh, tako da papir ostane na gornje strane. Ivice testa priljubiti uz ivice pleha, odlepiti papir, pa odseci viskove ako ih ima. Testo izbockati viljuskom pa peci oko 10-12 minuta na 175 stepeni. Preko polutecenog testa staviti pripremljen fil i vratiti u rernu, i peci jos 25-30 minuta.
4. Pecen kolac ostaviti da se potpuno ohladi. Servirati uz domaci karamel preliv, dekorusati liticima mente.
PRIJATNO ZELIM SVILA.
medonja | 11 Jun, 2012 16:51
Americka pita
Potrebno je:
Kora
3 case od jogurta brasna
200 g margarina
navrh noza soli
8 kasika hladne vode
Fil
kg jabuka
1,5 casa secera
pola casa brasna
kasicica cimeta
pola muskantnog orascica
50 g margarina
pola casa seckanih oraha.
Proprema:
umesiti testo, pa dve trecine testa razvucite u okrugao pleh, velicine 27 centimetara, da pokrije dno i strane. Sipajte fil,pa ostatak od trecine testa razvucite i stavite preko fila. Prstima sastavite donje i gornje testo. Izbockajte testo i pecite 45 minuta na temperaturi od 220 stepeni.
Brza banana torta
Potrebno je:
2 kg banana
1,5 mleka
200 g C pudinga od vanile
300 g C secera u prahu
kesica C vanil secera
300 g mlevenog keksa
margarin
sok od jednog limuna
manja kutija keksa
2 kasice C slaga sa ukusom slatke pavlake.
Priprema:
U iltar i po mleka skuvajte 200 grama C pudinga od vanile. Kada se ohladi, u puding dodajte margarin, koji ste prethodno umutili sa 300 grama C secera u prahu i 300 grama mlevenog keksa (moze i oraha). Isecite dva kolograma banana na kolutove, pa ih poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnele. Naizmenicno redja- keks, pa fil, pa banane i tako dok ne potrosite svu masu. Tortu ohladite, a u medjuremenu umutite C slag sa ukusom slatke pavlake i ukrasite prema sopstvenom ukusu.
PRIJATNO ZELIM SVIMA.
medonja | 09 Jun, 2012 15:32
Cokoladna torta
Potrebno je:
Kora:
10 jaja
10 kasika secera
200 g mlevenih oraha
2 kasike prezli
2 kasike kakaoa
2 kasike nesquika
pola praska za pecivo
Fil:
4 jajeta
150 g secera
150 g cokolade za kuvanje
100 g slaga
100 ml vode
Priprema:
Pomesati orahe, prezlu, kakao, nesquik i prasak za pecivo. Umutite belanca sa polovinom secera, a zumanca sa drugom polovinom secera. Suve sastojke lagano umesati u umucena zumanca, dodati i umucena belanca. Lagano sjediniti varjacom. Okrugli kalup precnika 28 cm obloziti papirom za pecenje, sipati masu i peci 40 minuta na 220 stepeni. Umutiti jaja sa seceromi kuvati na peri. Pred kraj kuvanja dodati cokoladu. Umutiti margarin i sjediniti sa ohladjenim filom. Odvojiti trecinu za dekoraciju. Ohladjenu koru preseci vodoravno, oko 1 cm. Sa gornje strane- to ce biti ,,poklopac" torte. Izdubiti koru tako da se svih strana ostane 1 cm. Izdubljene ostatke zdrobiti i staviti u fil. Dobijenim filom filovati tortu pa staviti ,,poklopac". Tortu spolja namazati odvojenim filom.
PRIJATNO ZELIM SVIMA.
medonja | 04 Jun, 2012 18:57
Spanska pita
Potrebno je:
4 jaja
solja suncokretovog ulja
50 g kiselih krastavaca
biber po zelji
200 g stisnjene sumnke
prasak za pecivo
2 solje brasna
200 g svezih sampinjona.
Priprema:
Ocistite sampinjome i izredati na listice. Isecite stisnjenu sumku i kisela krastavcice na kockice. Naredajte sir na krupno rede (za jabuke). Sipajte brasno u vecu posudu, dodajte prasak za pecivo i dobro promesajte. Nema potrebe da dodajete bilo kakvu tecnost, jaja i ulje su sasvim dovoljni da biste da biste dobili kompaktnu masu. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sumku u crevu i sapinjone. Dodajte kisele krastavcice i redani sir te sve dobro promesati. Podmazati pleh, pa ravnomerno rasporedite masu. U prethodno zagrejanoj rerni pecite pitu oko 30 minuta.
PRIJATNO SELIM SVIMA.
medonja | 03 Jun, 2012 18:36
Kokos Alva
Potrebni je:
1/2 solje nemasnog putera
3/4 solje secera
1/2 solja brasna
solja griza
solja kokosa
3/4 solje mleka
kasicica praska za prcivo
kasicica ekstrakta vanile
bademi (za dekoraciju).
Za sirup:
1/2 solje secera
2/3 solje vode
kasika limunovog soka.
Priprema:
Prvo napraviti sirup. U serpu sipati secer, vodu i limunov sok. Mesati i dovesti do kljucanja. Potrebno je otprilike od sest do osam minuta ili dok sirup ne postane gust. Ostaviti da se ohladi. Zagrejati rernu na 175 stepeni. U serpi rastopiti puter dodati secer, brasno, griz, kokos, mleko, prasak za pecivo i ekstrat vanile i dobro promesati. Razliti u pleh i peci dok ne dobije zlatnozutu boju. Gotov kolac iseci dijagonalno, preliti rashladjenim sirupom i svako parce u centaru ukrasiti bademom.
BON APPETIT.
medonja | 06 April, 2012 18:05
Saran u vinu
Potrebno je:
500 gr ribe
150 gr belog vina oko
100 gr rena.
Priprema:
Iseci ribu na porcije, posoliti, pobiberiti,uvaljati u brasno i proprziti.
Zatim zaliti suvim belim vinom i zapeci. Gotovu ribu posuti persunom i narendanim renom.
PRIJATNO.
medonja | 05 April, 2012 14:30
Pile sa belim lukom
Potrebno je:
kuvano pile
1 glavica belog luka
4 manja paradajza
biljno ulje
so, biber.
PRIPREMA:
Pile posoliti i pobiberiti, proprziti na masnoci, dodati sitno seceni paradajz, izgnjeciti beli luk i prodinstati na tihoj vatri 4-5 minuta.
BON APPETIT.
medonja | 04 April, 2012 14:41
Dijabetes je neizleciva bolest i da bi se sanjim zivelo treba znati sta se sme a sta ne sme. Najvazniji je rezim ishrane i sastav hrane. Kod ove bolesti treba se hraniti tako da pristizanje secera u krvi bude sto je moguce lakse a da ne bude naglo. Cvaka namernica iz razlicitih grupa hrane ima drugaciji uticaj na nivo secera u krvi. Zdrav nacin ishrane podrazumeva upotreba ugljenih hidrata, masti, belancevina, vitaminai minerala.
Dijabeticari mora da znaju da koriste sve ove namernice, ali u kolicinama koje nece remetiti pravilo red organizma.
PILECI FILE U RERNI
Potrebno je:
1 kg pileceg mesa (file, belo)
1 tikvica
nana, aleva paprika
biljno ulje
so, persun.
Priprema:
Meso sitno iseci. Tikvicu oljustiti, iseci na kockice, posle 1 sat ocediti. Namirnice poredjati na pleh, dodati zacine, masnocu, so, 2/3 case vode i izmesati. Peci u zagrejanoj rerni 35 minuta. U pocetku promesati 2-3 puta. Sluziti sa mileramom.
BON APPETIT.
medonja | 14 Februar, 2012 15:48
Moja mama me je danas zvala da dodjem kod nje i da probam jedan kolac, kada sam ga ja probala tako je bijo socam i ukusan da sam morala da uzmem jos jedno parce koliko je dobar. Ovo morate da probate.
Nezna fina rolada sa kremom
Potrebno je:
Za testo
6 komada jaja
150 g secera u prahu
40 g kakao u prahu
2 vanilin secer dolcela
Za krema
1 slag krem vanilin dolcela
125 ml hladnog mleka.
Priprema:
Odvojite zumanca od belanaca. Belanca ulupajte u cvrst sneg, dodajte pola kolicine secera u prahu i mesajte dok ne dobijete gustu smesu. Zumance mesajte sa preostalim secerom, dodajte vanilin secer i kakao. Smesu zumanca lagano umesajte u tuceni sneg od belanaca. Izlijte u lim za pecenje (30 x 41 cm) oblozen papirom za pecenje koji jos namazite maslacem. Smesu poravnajte, stavite u rernu zagrejanu na 170 tsepeni i peci 15- ak minuta (ne sme biti prepecena). Pecenu roladu odmah zarolajte pomocu papira za pecenje i ostavite neka se ohladi. Kremu pripremite tako da u hladno mleko uspete sadrzaj kesice slag kreme vanilin i mesajte mikserom 3-4 minuta( dok ne dobijete kremu). Ohladjeni biskvit za roladu odmotajte, premazite pripremljenom kremom iponovo zarolajte. Roladu ohladite, pospite secerom u prahu i posluzite.
BON APPETIT.
medonja | 31 Decembar, 2011 18:54
SRECNA VAM NOVA GODINA.
Zemin svima puno srece i zdravlja i puno para, da miru proslavite ovu novu 2012 godinu.
OD SRCA VAM ZELIM.
medonja | 02 Decembar, 2011 14:38
Danas mi se nista nije pravilo jer nisam imala volju zatim. Ali sam rekla sebi mrdni malo i napravi nesto, ustala sami otisla do kujne pocela sam sa pravljenjem, otvorila sam frizider da vidim sta ima unutra. Recept glasi ovako:
Zapecene palacinke
POTREBNO ZA 1 osobu:
70 g brasna
jaja
125 ml mleka
grancica svezeg zacinskog bilja
200 g pasiranog paradajza
50 ml instant supe
so, biber
srce od zelene salate
po 1/2 crvene i zute paprike
mladi luk
kasicica ulja
4 parceta tost sira.
Priprema:
1. Umutiti testo os brasna, jajeta i mleka i ostaviti da stoji 60 minuta.
2. U medjuvremenu oprati i iscepkati listice zacinskog bilja po izboru. Listice prokuvati u supi pomesanoj sa paradajzom i zacinoti solju i biberom. Dobijeni sos naliti u manji plitki pleh. Srce od salate, paprike i mladi luk iseckati.
3. Zagrejati rernu na 180 stepeni na ulju ispeci od testa dve tanke palacinke.
4. Staviti palacinke na radnu povrsinu jednu pored druge. Na svaku staviti po 2 parceta sira i malo povtca. Uviti palacinke i iseci ih na debele kolutove. Poredjati kolutove po plehu sa sosom i peci u rerni oko 40 minuta.
Prijatno Zelim Svima.
medonja | 26 Novembar, 2011 17:11
Kandirani konfeti
Potrebno je:
100g kadiranog ananasa
200g kadiranog manga
2 kasike belog ruma
400g marcipana
200g crne cokolade
120g maslaca
ZA preliv:
200g bele cokolade
120g maslaca
2 kasike slatke pavlake
kap crvene prehrambane boje.
Priprema:
Kandirano voce sameljite kratko u blender. Dodajte rum i omeksali marcipan, pa onda nekoliko puta kratko ukljucite bleder da se sve sjedini. Izvadite masu i u njoj dodajte cokoladu koju ste prehodno na pari istopili s maslacem. Masu rastanjite na pouljenoj povrsini na dabljinu prsta i modlicom vadite srca ili bilo koji zeljeni oblik. Belu cokoladu istopite sa maslacem na pari. Sklonite s vatre, da dodajte slatku pavlaku i prehrambenu boju. Jos jednom promesajte, umacite konfete i stavljajte ih na pek-papir. Ostavite da se stegnu i cuvajte na hladnom.
PRIJATNO ZELIM SVIMA.
medonja | 25 Novembar, 2011 19:10
medonja | 01 Novembar, 2011 16:07
Tortelini u belom sosu
Potrebno je za 4 osobe:
400 g torteline
so
glavica luka
cen belog luka
100 g praske sunke
40 g maslaca
30 g brasna
250 ml supe instant
250 ml slatke pavlake
biber
malo muskatnog orascica
zumance.
Priprema:
1. Torteline skuvati prema upustvu s pakovanja. Iseckati crni i beli luk sumku usitniti kao za rusku salatu.
2. Rastopiti maslac i pproprziti crni i beli luk. Posuti brasnom i proprziti naliti supu i slatku pavlaku i mesati brzo. Krckati oko 5 minuta. Posoliti, pobiberiti i zaciniti muskatnim orascicem umesati kockice sumke, skinuti s ringle. Brzo promesati i ne kuvati vise.
3. Torteline procediti i ohladiti pod cesmom. Kada se tortelini dobro ocede izmesati ih sa pripremljenim sosom i servirati.
PRIJATNO ZELIM SVIMA.
medonja | 31 Oktobar, 2011 15:35
Testenina na Francuski nacin
Potrebno je za 4 osobe:
500 g testenine u obliku spirale
2 snicle curecg ili pileceg belog mesa
150 g sitnih glavica crnog luka
400 g pecuraka
175 ml suvog crvenog vina
svez ruzmarin za ukrasavanje
so.
Priprema:
1. Prema upustvu testeninu skuvati u posoljenoj vodi, procediti, u djevdjiru preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.
2. Filet od belog mesa isprani pod mlazom voge, istapkati kuhinjskim papirom, pa iseci uzduz i popreko da se dobiju kolutovi. Zagrejari ulje i s obe strane ih isprziti da lepo porumene. Zaciniti biberom
3. Luk ocistiti, pecurke oprati, pa ijedno i drugo raseci na cetvrtine, staviti u posebnu serpu i dinstati 2-3 minuta. Naliti vinom, posoliti i pobiberiti, kuvati jos pet minuta.
4. Testeninu sipati u tanjir sa koluticima mesa i sosom. Ukrasiti ruzmarinom.
PRIJATNO ZELIM SVIMA.
« | Maj 2025 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |